Nytt liv til KLX’en

Når man har en motorsykkel med bare 250 ccm og 22 hestekrefter, er det viktig at det ikke er for mange restriksjoner på effekten. På KLX 250 S har fabrikken lagt inn turtallsperre på 4. – 5. og 6. gir. På mitt eksemplar gjorde det at maks turtall på 4. gir var ca 8500 omdreininger, på 5. gir ca 8200 omdreininger, og på 6. gir ca 8000 omdreininger. Det vil si at toppfarten på flat vei i 6. gir var ca 110 km/t, og når man kom til en motbakke så var det ikke futt nok i motoren til å holde farten oppe. Det er ingen restriksjoner på de tre laveste girene, så der drar motoren villig opp til rødfeltet ved 10500 omdreininger. Det lønner seg å gire ved 9-9200 omdreininger for da dabber effekten av. I tillegg har min sykkel et handikap fordi jeg har en større dekkdimensjon bak som gir litt høyere giring.

Så målet mitt var å bli kvitt denne sperra som hindrer fri flyt på de tre høyeste girene. Ikke for å kunne kjøre så veldig mye fortere, men for å kunne ta bakkene i samme fart som øvrig trafikk i det minste. Løsningen viste seg å være såre enkel. Motorstyringen regner ut hvilket gir man kjører i ved å registrere turtall og hastighet. Videre fant jeg ut at en forutsetning i systemet var at klutchen var ute. Derfor er det en enkel strømbryter ved klutchhåndtaket som slipper gjennom strøm når man holder klutchhåndtaket inne. Så når det går strøm gjennom den kontakten, vet motorstyringen at klutchen er inne og legger ingen begrensninger på turtall. Man kan altså ruse motoren til rødfeltet i alle girene så lenge man holder klutchhåndtaket inne. Så da var det enkelt og greit bare å kortslutte klutchkontakten med en ledningstump, slik at motorstyringen nå tror at klutchen er inne hele tiden. 
.

Og jeg skal hilse og si at forandringen var merkbar. En liten prøvetur viste at turtallsbegrensningen er borte. Den dro lett 10000 omdreininger i 4. gir, 9500 omdreininger i 5. gir og ca 9000 i 6. gir. Noe som ga en fart på 117 km/t på 4. gir. Jeg avbrøt testen i 6. gir når jeg passerte 130 km/t, men det var fortsatt futt igjen. Så nå er den sånn som jeg mener den burde ha vært hele tiden. Og når jeg nå kommer til bratte baker med full bagasje, kan jeg bare gire ned og da ha krefter nok til å komme opp i bra tempo. Det gjenstår å se hvordan dette påvirker bensinforbruk og sånne ting, men jeg tror nok jeg vil oppleve en liten økning. Jeg vet ikke hvordan dette påvirker blandingsforholdet til motoren, men jeg vil jo tro at den får litt feitere blanding og at bensinforbruket vil øke av den grunn. Kanskje tennpluggen vil måtte skiftes litt oftere. Vi får se etter hvert.

En ting som er viktig å nevne med denne forandringen er at startsperren i systemet nå ikke fungerer. Når motorstyringen tror at klutchen en inne, vil man kunne aktivisere startmotoren når man kjører. Det er egentlig litt skummelt. Så jeg skal lage et lokk over startknappen så jeg ikke ved en feiltagelse kommer til å trykke på startknappen mens jeg kjører. 

Så dette var en artig forandring. Jeg skal finne en mer permanent løsning etter hvert. Kanskje montere en vippebryter slik at jeg kan koble ut dette når jeg kjører utenfor veien, slik at jeg ikke får koblet inn startmotoren utilsiktet. 

Stay tuned…