Er våren her nå?

I dag har det vært skikkelig vårvær her på Lørenskog. Sola har begynt å gi litt varme og snøen smelter med rekordfart. Så jeg tok en tur ut i garasjen for å sjekke opp litt på syklene. Scooteren skal få lov å stå i fred en stund til, men jeg sjekket batteriet og tok et bilde av instrumentene slik at jeg har kilometerstanden lagret. Så satt jeg på laderen litt på batteriet for å toppe det opp. 

KLX’en blei trilla ut i sola og starta opp. Den fyra på 3. forsøk og purret jevnt og flott. Jeg tok en forsiktig runde i lavt tempo rundt på feltet her bare sånn for å få litt bevegelse på mekanikken. Den har gått drøyt 15000 kilometer nå, så jeg tror jeg skal spandere et oljeskift før sesongen starter for alvor. Siste service var på ca 12000 kilometer, så den kunne rulla litt lenger, men jeg har bestemt meg for at jeg skal ta servicene selv heretter og da kan det være greit å starte med blanke ark i starten av sesongen. Slik den sykkelen blir brukt tror jeg det også er en god investering å korte ned litt på anbefalte intervaller når det gjelder vedlikehold. Satser på at jeg skal gi både scooteren og KLX’en en egen side der jeg loggfører vedlikehold, reparasjoner og kilometerstand her på bloggen. 

En av de tingene jeg skal gjøre med KLX’en så fort som mulig er å overstyre en turtallsperre som fabrikken har lagt inn på 4.-5.- og 6. gir. Det tok litt tid før jeg fant ut hva som gjorde sykkelen så treig på de høyeste girene, men det viste seg at det er programert inn en sperre som gjør at turtallet på de høyeste girene ikke kan overstige ca 8000 omdreininger. Mest sannsynlig er dette gjort for å forhindre at toppfarten blir for høy i forhold til kjøreegenskapene på sykkelen. Og det er en god tanke. Men det gjør at sykkelen virker daff på landeveien. Toppfarten blir rundt 105 km/t og motbakker blir svært krevende. Jeg har lest litt på diverse fora at man kan bypasse en bryter ved klutchen slik at motorstyringen tror at klutchen er inne. Da blir ikke turtallsperren aktivert, og man kan bruke hele motorens potensiale uansett gir. Det rapporteres om at toppfarten øker fra 105 km/t til sånn rundt 130 km/t, og at sykkelen blir mye mer livlig på landeveien. Jeg er ikke spesielt ute etter høyere toppfart, men jeg kunne absolutt tenke meg å kunne bruke hele turtallsregisteret for å kunne holde farten i motbakker. For i utgangspunktet er denne lille motoren ganske energisk bare man lar den fly på litt turtall. Jeg skal legge ut dette prosjektet her i bloggen så fort jeg får startet. Trenger bare kjørbare veier slik at jeg kan teste før og etter ute på veien. 

Stay tuned…