Elsykkelen innkjørt

Nå har jeg 150 kilometer syklet på elsykkelen. Jeg føler vel at den er sånn jeg vil ha den nå. Det nye setet har gjort at jeg faktisk kan sykle en tur uten å bli invalid kommende dag, og kroppen har vendt seg til syklingen. For jeg merker allerede etter en snau måned at formen har blitt bedre. Eller det kan være at jeg har kommet forbi plagene som kom etter de første turene. Jeg var så støl i leggene den første tiden, så det var vondt å gå. Men nå har det gått over og alt er fryd og gammen. At jeg har hatt godt av denne syklingen er hevet over all tvil. 

Nå som jeg har fått bittelitt erfaring med elsykkel, forstår jeg bedre det som blir skrevet om elsykler. Og jeg har lært en god del om hva som kunne vært bedre. Så sånn sett har mitt forsøk vært bra. Det anbefales å starte med billigste løsning slik at man faktisk vet hva man trenger før man legger de store pengene i sykkel og utstyr. For mitt vedkommende kommer jeg nok mest sannsynlig å bruke Biltema-sykkelen til daglig-transport helt til den faller fra hverandre. Men i tillegg har jeg lyst til å bygge en skikkelig sykkel som tilfredsstiller alle behov for mer avansert sykling. Jeg ser for meg en sykkel med noe sterkere motor og kjøreegenskaper som egner seg off-road. Jeg har en gammel Kona med 21 gir og fjæring foran, og den kunne jeg tenke meg å bruke som utgangspunkt. Kanskje med en 500 eller 750 watts krankmotor og litt skikkelig batteri. Men foreløpige undersøkelser viser at dette er et kostbart prosjekt, så foreløpig blir det lagt litt på is. Men det er jo lov å drømme. 

Min sykling startet 3.februar. Og jeg har nå tilbakelagt ca 150 kilometer. Det har til tider vært kaldt og guffent, men stort sett har det ikke vært noen problemer med å sykle vinterstid. Det har ikke vært skikkelig vinter i år, så mulig jeg hadde sagt noe annet hvis det hadde vært en normal vinter med normal snømengde. Piggdekkene som sitter på sykkelen er billige piggdekk fra Biltema, og jeg er imponert over hvor godt grep de har på is og slaps. Og når man har navmotor i forhjulet er man avhengig av skikkelig grep. Jeg har ved flere anledninger merket at sykling på is i oppoverbakke kan gi noen spennende opplevelser når motoren klarer å spinne forhjulet. Den erfaringen forteller meg at krankmotor kanskje kunne gi en bedre følelse på vinterføre. Fordelen med trekk på forhjulet er at man faktisk har 2-hjulstrekk på sykkelen, og det kan ha sine gode sider når føret er vanskelig. I høy snø eller på slaps virker det som om forhjulet styrer bedre når motoren trekker. Og det setter jeg som et stort pluss. Men neste elsykkel blir med krankmotor. Den største fordelen med krankmotor er at den utnytter sykkelens gir. Jeg vil tro det gjør at motoren yter bedre i motbakkene. Ikke at jeg har savnet noe på min sykkel, men i de seigeste oppoverbakkene kunne jeg nok ønske meg litt mer kraft for å holde farten. Dette vil jeg anta blir mer merkbart når sommeren kommer og man er tryggere på underlaget. 

Så jeg samler erfaringer etter hvert nå. Jeg skal følge opp med jevnlige rapporter her i bloggen. Biltema-sykkelen skal brukes uten å bli skjemt bort med for mye stell, så det vil antagelig fort vise seg om den holder mål eller ikke, og hva som eventuelt ikke er bra nok. Foreløpig har alt fungert over all forventning, og særlig rekkevidden på batteriet har vært positivt. 21 kilometer på tur med rimelig seige bakker, i -2 grader, viste at det fortsatt var to av fire lys igjen på batteriet. Det skal bli spennende å se hvordan temperatur og sommerdekk og lignende vil påvirke rekkevidden. Min innledende plan var å skaffe et batteri til slik at jeg kunne ta med et fulladet batteri på de lengste turene eller når jeg skulle ha med henger. Vi får se om jeg kjøper et batteri til, eller om jeg putter de pengene inn i et nytt prosjekt istedet. Krankmotor på Konaen er fristende, eller rett og slett begynne å spare til en elektrisk off-road sykkel av anerkjent merke. Jeg ser for meg at det kunne vært moro å sykle innover i marka på fine sommerdager. Bra trening og sikkert moro. 

På tur til Mariholtet Sportsstue i Østmarka:

Appelsinpause på vei mot Kurland på en av de fine gang/sykkelveiene i Lørenskog


Målet er å skrive litt her i bloggen hver dag om litt av hvert. Snart begynner mc-sesongen, og det er planer både for KLX’en og scooteren. I tillegg skal det sykles mye på elsykkelen. 😀

2 kommentarer om “Elsykkelen innkjørt

  1. Nei-nei-nei! Jalmar, da! Tohjulinger skal ha bensinmotor. Sånne rundtrampere med el-hjelpemotor er ikke noe for sånne som oss.

    1. Du har mest sannsynlig rett, Desmo. Men jeg satser på ar vi snart må betale avlat i form av miljø-kvoter for å få bruke mc/scooter, så da prøver jeg å ligge litt i forkant. Jeg må da kunne bytte inn de elektriske kilometrene med bensin-kilometer?

Det er stengt for kommentarer.