El-sykkel fra Biltema

Som sagt i gårsdagens blogg har jeg altså skaffet meg el-sykkel. Det er en enkel og billig herresykkel med elektrisk hjelpemotor på de lovlige 250 watt. Med billig mener jeg billig i forhold til andre el-sykler. Jeg har lenge gått og vurdert el-sykkel for å få redusert bilbruken. Mest av alt hadde jeg lyst på en skikkelig transportsykkel med tre hjul og kasse, men prisene er hinsides enhver fornuft etter min mening. 30-40-50000 kroner eller mer. Så jeg styrte rimelig fort over på en vanlig sykkel med tilhenger som kunne hektes på ved behov. Fordelen med den løsningen er at man i 95% av tilfellene har en vanlig smidig sykkel som er lett å ta seg fram med, og i de tilfellene man trenger bagasjeplass så henger man på vogna. Med en transportsykkel har man transportsykkel uansett om man trenger det eller ikke. Fordelen med en transportsykkel er selvfølgelig at man får en svært solid bygget sykkel som mest sannsynlig vil gjøre jobben i mange år. I hvert fall bør man kunne forvente det i forhold til prisen man må betale. 

Men jeg valgte altså å satse på en helt vanlig sykkel med el-motor. Og siden dette var å regne som et test-prosjekt, valgte jeg den billigste løsningen jeg kunne finne. Biltema på Skjetten hadde sykkel på lager, så da blei de min leverandør. Sykkel, piggdekk og doble sidevesker ble innkjøpt, til den nette sum av 7.996,- kroner. Det vil ta lang tid før jeg har spart inn igjen dette beløpet, for jeg har hverken bomringer eller parkeringsavgifter der jeg ferdes til daglig. Men for de som jobber innenfor en bomring eller er rammet av andre økonomiske straffetiltak på bilbruk, vil en el-sykkel betale seg selv ganske fort. Dessuten får man jo trim, man slipper å stå i kø og man har svært sjelden parkeringsproblemer. For å dekke opp de transportoppdragene som krever mer plass, dro jeg på Jula og handlet en sykkelvogn/varehenger. Jeg valgte hengeren fra Jula fordi den kunne ta mer last og har, etter min mening, en bedre festeanordning enn Biltemas sykkelhenger. Prisen er lik på både Biltemas og Julas sykkeltilhenger, nemlig 999,- kroner. 

Her er noen (dårlige) bilder av sykkelen:Sykkelen har motoren plassert i forhjulet. Den hjelper godt til, men man må trå selv hele tiden for at motoren skal gå. Slutter man å trå, slutter motoren å dra. Sånn er regelverket. Motoren er på de lovlige 250 watt. I norsk kupert terreng kunne man kanskje hatt litt mer trøkk, men jeg er foreløpig fornøyd med hjelpen den lille motoren gir. Batteriet sitter i ramma, og man kan velge om man vil ta det ut for lading eller om man skal lade det mens det sitter på sykkelen. Videre har sykkelen 3 gir i navet bak, så man slipper en million drev og kompliserte girskiftanordninger. Jeg vil tro at dette systemet også vil trenge mindre vedlikehold og justering. Bakbremsen er i tillegg god, gammeldags pedalbrems. Man trår rett og slett bakover på pedalene for å bremse. Sånn var det på alle syklene som jeg hadde i oppveksten for 100 år siden, så det er jeg svært komfortabel med. Foran er det felgbrems. Sykkelen blir levert med det man trenger, bagasjebrett, batteridrevet lys foran og bak, reflekser, og ikke minst skikkelige skjermer over hjulene. Lysene på sykkelen bruker egne små batterier, så man mister ikke lyset om man skulle bruke opp strømmen i fremdriftsbatteriet. 

Foreløpig har jeg tilbakelagt sånn cirka 50 kilometer på vekslende vinterføre med sykkelen. Både med og uten tilhenger. Jeg har blitt veldig glad i at motoren trekker på forhjulet. Det har vist seg å være kjekt på løst og glatt underlag. Man får i praksis 2-hjulstrekk, og motoren sørger for at forhjulet følger det sporet man har valgt. I hvert fall var det ikke noe problem å sykle i 10 cm kram nysnø med tilhenger opp en bratt bakke. Jeg tror at hvis man hadde hatt motorkraften på bakhjulet i det tilfellet, ville forhjulet sporet fælt og man ville hatt problemer med å holde kursen. Tok et par bilder av «vogntoget» i snøværet:

Det eneste skåret i gleden med denne sykkelen var at setet var veldig ukomfortabelt. Null fjæring, så alle dumper og ujevnheter forplanter seg rett opp i ryggraden. Det passer meg svært dårlig, for jeg sliter med et problem i korsryggen. Det er uforståelig for meg at sykkelprodusentene leverer dårligere seter i dag enn det var på de gamle syklene. Gode breie seter med fjærer under er mye mer komfortabelt. Men igjen blei Jula løsningen. Jeg gikk til innkjøp av et gammeldags sykkelsete til den nette sum av 149,- kroner. Det er litt breiere enn originalsetet, har gel-innlegg og i tillegg to gammeldagse fjærer under. Jeg har ikke fått testet det ennå, men det ser i hvert fall bedre ut:Dessverre ser det ut til at fjærene kommer i konflikt med tilhengerfetet på setepinnen, men dette regner jeg med at jeg fint skal få korrigert ved å modifisere tilhengerfestet. Jeg kommer tilbake med en beskrivelse av dette i et senere blogginnlegg. Foreløpig har jeg ikke behov for å bruke tilhengeren, og hvis behovet skulle komme kan jeg bare skifte tilbake til originalsetet. Det krever en 13 mm fastnøkkel, og tar sånn cirka 2 minutter. 

Så nå blir det spennende framover. Jeg skal komme med rapporter om bruk og erfaringer etter hvert som jeg får brukt sykkelen mer. Foreløpig virker alt overraskende greit. Batteriet går ned med 1 av 4 streker på turer på 10-12 kilometer der jeg holder en gjennomsnittsfart på 15 km/t. Da har temperaturen vært -5 grader. Så det ser ut som jeg kan forvente 40-60 kilometer rekkevidde i sommertemperatur til mitt bruk. Helt i samsvar med det Biltema anslår i produktbeskrivelsen. Et batteri til sykkelen koster cirka 3.600,- kroner, så det kan godt hende jeg investerer i et ekstra batteri for å doble rekkevidden. Det vil gi meg muligheten til å utforske Østmarka med hengeren full av campingutstyr til sommeren. 

Det var noen betraktninger rundt siste tilskuddet på transportfronten her hos meg. Etter hvert vil det komme mer om dette og andre ting… hvis noen skulle forville seg inn på denne bloggen, blir jeg veldig glad for kommentarer og innspill…