Rasisme eller sikkerhetstiltak?

Rasisme eller sikkerhetstiltak?

Når jeg leste denne historien i Tønsberg Blad, var min reaksjon at dette måtte være rasisme utført av en bussjåfør. Men etter hvert som jeg fikk lest stykket ordentlig, kom det tydelig fram at det var avisen som hadde vridd dette til å være noe rasistisk. Så dermed havnet Tønsberg Blad over i listen over useriøse aviser med slett journalistikk.

La oss se på hva avisen skriver at sjåføren har sagt. Jeg klipper og limer:

– Det er mitt ansvar å sikre passasjerene mot mulige terrorister, skriver bussjåfør Steinar Grading fra Nøtterøy på Facebook.

«Og jeg vil som bussjåfør heller ikke ha folk med tildekket ansikt med på bussen. Det er faktisk MITT ansvar og sikre mine passasjerer mot mulige terrorister (…) Jeg kommer ikke som bussjåfør til å kjøre EN meter med en passasjer som ser slik ut. (…)»

– Jeg kommer ikke til å ta med en passasjer med niqab. Jeg tar heller ikke med passasjerer som har på seg finlandshette eller hjelm. Det ville vært helt uansvarlig.

 

Ser ganske oversiktlig og tydelig ut for meg hva sjåføren mener. Han sier klart at han ikke vil ta med passasjerer med tildekket ansikt. At han på facebook har knyttet sine uttalelser til et bilde av et menneske med tildekket ansikt, der tildekkingen er av den typen niqab, er litt uheldig. Nettopp fordi mindre intelligente journalister og samfunnsdebattanter da kan få noe å henge seg opp i. Hadde han knyttet sine uttalelser til et menneske med finlandshette hadde antagelig dette ikke utløst noen reaksjon fra noen.

Jeg vil rette en kritisk finger mot journalist og samfunnsdebattant Elisabeth Norheim. Jeg klipper og limer inn det spørsmålet hun stilte til direktøren for Unibuss:

Det er journalist og samfunnsdebattant Elisabeth Norheim som har reist saken på Facebook, og blant annet rettet spørsmål til direktøren i Unibuss om selskapet nekter «passasjerer med niqab, burka og hijab å kjøre» med selskapets busser? «Anser dere disse norske kvinnene som potensielle terrorister?», spør Norheim

Her ser vi et tydelig eksempel på at Elisabeth Norheim enten ikke har forstått hva bussjåføren faktisk mener, eller at hun med overlegg prøver å vri sjåførens uttalelser og meninger over på noe rasistisk. Jeg for min del er ikke i tvil om hva hun forsøker på. Hun forsøker å fremstille seg selv som en forkjemper for menneskerettigheter og en slags jomfru Maria som skal slå ned på rasisme og kvinnefiendtlige ting i samfunnet.

Og gjett om hun bommer. Sjåføren sier klart og tydelig at han ikke vil tillate passasjerer med tildekket ansikt. Og han nevner både finlandshette og hjelm som eksempler på andre heldekkende plagg han ikke tillater. Hva er det Elisabeth Norheim ikke forstår?

At direktøren i Unibuss ikke gjennomskuer journalisten er jo også skremmende. Jeg velger å tro at han svarte på Elisabeth Norheims spørsmål ordrett slik hun stilte det, uten å kjenne hele saken. Men jeg forventer at han går ut med en klargjøring av hva han og Unibuss står for i denne saken, når han får satt seg inn i hva dette EGENTLIG dreier seg om. Nemlig om en sjåfør på et offentlig kommunikasjonsmiddel skal tillate passasjerer med tildekket ansikt.

Eller er det kanskje slik at Elisabeth Norheim syns det er greit med tildekket ansikt generelt sett? I en bank f.eks? Eller at noen med tildekket ansikt ringte på døren hjemme hos henne en sen kveld?

Eller er det slik at Elisabeth Norheim oppfordrer til rasisme her? Altså at hun ønsker å utøve rasisme mot de som en kald vinterdag bruker finlandshette?

Når jeg en gang er passasjer på en buss ønsker jeg at sjåføren luker ut passasjerer med heldekkende hodeplagg. Når jeg møter mennesker som dekker til ansiktet sitt regner jeg med at disse menneskene har noe å skjule. Og når man vet at ganske alvorlige terrorhandlinger og andre voldelige hendelser har blitt, og til stadighet blir, utført av mennesker med tildekket ansikt, er slik tildekking egnet til å skape frykt hos andre.

Jeg håper at Unibuss og andre som faktisk har ansvar for folks sikkerhet, tar sitt ansvar og lager et reglement som klart og tydelig gjør passasjerer oppmerksom på at tildekking av ansikt (identitet) er forbudt på offentlige transportmidler. Dette vil sikre øvrige passasjerer, og det vil sikre sjåførene mot slike uvitende journalister som Elisabeth Norheim.

En kommentar om “Rasisme eller sikkerhetstiltak?

  1. Nå er jeg fra Tønsberg og abonnerer ikke på TB. Avisa er så AP vridd, lam, useriøs at det halve kunne vært nok. Fysj og skam !

Det er stengt for kommentarer.